Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Το βιβλίο του Μάριου Μαρκοβίτη «Τα τζόκεϊ καπέλα: Η “εξαφάνιση” του Αλέξ» παρουσιάστηκε στη Στέγη

 


Το βιβλίο του Μάριου Μρκοβίτη, «Τα τζόκεϊ καπέλα : Η “εξαφάνιση” του Αλέξ», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Απριλίου 2023 στη Βέροια. Η παρουσίαση έγινε στο φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο των δράσεων «Λογοτεχνικές βραδιές στο φουαγιέ της Στέγης».


Για το βιβλίο μίλησαν, η Δέσποινα Καρυπίδου, φιλόλογος, η Αθηνά Παπαθανασίου, φιλόλογος και ο Νίκος Ζηλίκης, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου Α.Π.Θ.

Για το βιβλίο του μίλησε στο τέλος και ο συγγραφέας Μάριος Μαρκοβίτης, γιατρός ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, συνταξιούχος, ο οποίος, τον Ιούνιο του 2006, 4 μήνες από την εξαφάνιση του Άλεξ, μαζί με συνεργάτες του, ορίστηκε πραγματογνώμονας για την υπόθεση αυτή, προκειμένου να εξετάσουν τα 5 αυτά παιδιά που είχαν εμπλακεί στην εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ.




Τη συζήτηση συντόνιζε η Βούλα Κοτσάλου, βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου».




Στις τοποθετήσεις τους οι κυρίες Καρυπίδου και Παπαθανασίου, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στον ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού και την παραβατικότητα των παιδιών, λέγοντας πως δυστυχώς δεν υπάρχει συνεργασία με τους γονείς, καθώς δεν δέχονται την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών τους.


Παίρνοντας τον λόγο ο παιδοψυχολόγος κ. Ζηλίκης, αναφέρθηκε στο βιβλίο ως μια επαρκής περιγραφή του οικογενειακού πλαισίου των 5 παιδιών που εμπλέκονται στην εξαφάνιση του Άλεξ, ενώ παράλληλα ο συγγραφέας περιγράφει και το δικό του οικογενειακό πλαίσιο. Στάθηκε στην απουσία του πατέρα από τις οικογένειες των 5, φυσική ή όχι, στην έλλειψη του ρόλου του πατέρα, που ενείοτε είναι και κακοποητικός, ενώ παράλληλα ο συγγραφέας περιγράφει τρυφερές στιγμές με τον δικό του πατέρα.


Σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό, είπε ότι τα πρώτα δείγματα συμπεριφοράς των παιδιών εμφανίζονται στο σχολικό περιβάλλον και ότι το φαινόμενο τείνει να αυξάνεται, με το σχολείο και το Υπουργείο να μην κάνουν αυτό που πρέπει.

Σχετικά με την υπόθεση Άλεξ, είπε πως οι διαδικασίες κινήθηκαν πολύ αργά και κατά συνέπεια διατάχθηκαν θεραπευτικά μέτρα επίσης αργά, στα όρια της ενηλικίωσης των 5.


Σχετικά με το βιβλίο, αναφέρθηκε στο τελευταίο κομμάτι, όπου ο συγγραφέας βάζει την τοπική κοινωνία σε ρόλο «χορού» να σχολιάζει το γεγονός μέσα από το καφενείο «Η Βέροια», ως η φωνή της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στον αείμνηστο Τέλη Σιδηρόπουλο, τον ιδρυτή της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, που στο βιβλίο αναφέρεται ως Πάρης, ο οποίος αντιπροσωπεύει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Μην ξεχνάμε ότι η Πρωτοβουλία ιδρύθηκε με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν της εξαφάνισης του Άλεξ.

«Η Πρωτοβουλία για το Παιδί αποτελεί μια πανελλαδική πρωτοπορία στον χώρο της παιδικής προστασίας και παραβατικότητας, με το έργο της να έχει αναγνωριστεί από τους μεγαλύτερους φορείς της χώρας», είπε κλείνοντας ο κ. Ζηλίκης.




Τέλος, τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας λέγοντας πως ένας από τους λόγους της συγγραφής του βιβλίου ήταν ότι όλα αυτά τα χρόνια, οι εμπειρογνώμονες δεν εμφανίστηκαν πουθενά. Είπε επίσης πως το βιβλίο δεν γράφτηκε ούτε για τον Άλεξ ούτε για την μητέρα του, την «μάνα της Βέροιας» όπως την ονόμασαν οι μητέρες της πόλης, αλλα όπου αυτή αναφέρεται, γίνεται με σεβασμό στην διακρή απώλεια που βιώνει και την αδυναμία της να ολοκληρώσει το πένθος της.


«Η Βέροια κακοποιήθηκε. Στιγματίστηκε σαν πόλη», είπε ο κ. Μαρκοβίτης, κυρίως από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ, με τον τρόπο που παρουσίαζαν το θέμα. Αναφέρθηκε στα λόγια του Δικαστή και την σοφή του απόφαση που έκανε λόγο για αποκλίνουσα παραβατική συμπεριφορά μιας παρέας, σαν τις παρέες που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις. Οι 5 δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ ως εγκληματίες αλλά κατηγορήθηκαν για μη σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη με εξέλιξη τον θάνατο. Η παρέα των 5 δεν χαρακτηρίστηκε ως συμμορία, κάτι που όπως είπε παραποιήθηκε από τα ΜΜΕ.

Κλείνοντας ο κ. Μαρκοβίτης, είπε πως το βιβλίο έρχεται να δώσει ατομικά και συλλογικά μια ευκαιρία να ελαφρύνουν τα ορμητικά συναισθήματα για την Βέροια, καθώς δεν αξίζουν στην πόλη και τους κατοίκους.


Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και ερωτήσεις, ενώ στο τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του, τα οποία οι παρεβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν στην είσοδο του φουαγιέ.

Δείτε φωτογραφίες:







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.