Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Πλήρης ημερών και έργου «έφυγε» ο καθηγητής Νικόλαος Μουτσόπουλος



16 Μαρ 2019 08:30

-Δώρισε ένα σημαντικό αρχείο στο Δήμο Βέροιας


Πλήρης ημερών και πνευματικού έργου έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο ομότιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαος Μουτσόπουλος. Η κηδεία του έγινε χθες  στη Θεσσαλονίκη σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως επιθυμούσε.
Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Είναι διπλωματούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου και δίδαξε κατ’ ανάθεση το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Το 1958 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει ασχοληθεί με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης. Έχει γράψει σχετικές μελέτες και έχει διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει διενεργήσει ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ασχολείται με τη μελέτη και την καταγραφή των οχυρών οικισμών και κάστρων του βορειοελλαδικού χώρου και με θέματα συγκριτικής μορφολογίας. Έχει εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του καθολικού και του Συνοδικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Διετέλεσε πρόεδρος σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συμβούλια. Έχει εργασθεί ως υπεύθυνος στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, καθώς και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας.
Η σχέση του με τη Βέροια ήταν στενή, αφού δώρισε ένα σημαντικό αρχείο στο Δήμο, που περιλαμβάνει αποτυπώσεις, μελέτες, φωτογραφίες, διαφάνειες και μέρος της βιβλιοθήκης του. Το υλικό αφορά τοποθεσίες της Ελλάδας και του Εξωτερικού και ειδικότερα των Βαλκανίων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Συλλυπητήρια από το Δήμο Βέροιας
Η απώλεια του καθ. Νικολάου Μουτσόπουλου είναι μια μεγάλη απώλεια για την οικογένεια του αλλά και το Δήμο μας. Χάσαμε έναν άνθρωπο που μας αγάπησε και μας εμπιστεύτηκε ως πόλη. Το έργο του, έκδοση του ΤΕΕ, «Η  λαϊκή αρχιτεκτονική της Βέροιας», ήταν το έργο που ανέδειξε τον αρχιτεκτονικό της πλούτο.  Ήταν η αφορμή να συνειδητοποιήσουμε την αξία του, να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε για τη διάσωσή του, ώστε σήμερα να αποτελεί ένα από τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να αποτελεί την ταυτότητα της πόλης μας.
Μας εμπιστεύτηκε το μοναδικό του αρχείο με θέμα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ένα αρχείο για το οποίο η πολη μας είναι περήφανη και αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιστημονική κοινότητα και για όσους είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια του. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε το αρχείο του να αποτελεί μια μοναδική πηγή πληροφοριών για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό τιμούμε και διαφυλάσσουμε τη μνήμη του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Εκ μέρους του Δήμου Βέροιας
ο Δήμαρχος Κωσταντίνος Βοργιαζίδης

Συλλυπητήρια του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας
Θλίψη για την απώλεια του καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαου Μουτσόπουλου. Ήταν μια σπάνια προσωπικότητα, από τις πλέον εμβληματικές και χαρισματικές του επιστημονικού τομέα όπου μελετούσε, δίδασκε και ερευνούσε.
Θα μείνει αθάνατος για την τεράστια προσφορά του, στη Βέροια, στην Ημαθία, σε όλη την Ελλάδα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Ημαθίας

Ο πρώην Δήμαρχος Βέροιας Γιάννης Χασιώτης για το Νίκο Μουτσόπουλο
Ο πρώην Δήμαρχος Βέροιας Γιάννης Χασιώτης, με αφορμή τον θάνατο του Νίκου Μουτσόπουλου έκανε την εξής δήλωση:
«Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Νίκος Μουτσόπουλος. Ένας μεγάλος ΔΑΣΚΑΛΟΣ και ένας εξαίρετος πατριώτης. Η Βέροια χρωστά πολλά στο Νίκο Μουτσόπουλο.
Του χρωστά κατ’ αρχήν την «αθανασία» που της χάρισε με την έκδοση αυτού του υπέροχου έργου που διέσωσε στην αιωνιότητα τα αρχοντικά της παλιάς πόλης, που δυστυχώς, τα περισσότερα, εμείς καταστρέψαμε.
Του χρωστά την ευαισθητοποίησή της σε ζητήματα διάσωσης της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιά.
Του χρωστά τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα πόλεων που αγωνίζονται να διασώσουν την ιστορία τους και την κληρονομιά τους.
Και πάνω από όλα του χρωστά άπειρη ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη δωρεά που της έκανε, που της χάρισε το αρχείο του και την βιβλιοθήκη του.
Ο Νίκος Μουτσόπουλος δεν ήταν μόνο ένας θαυμάσιος δάσκαλός, ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας επίπονός και αποδοτικός ανασκαφέας και ερευνητής, αλλά και ένας εξαίρετος άνθρωπος, που τον συντρόφευε και τον στήριζε μια εξ ίσου άξια γυναίκα, η Μηνιώ. Αυτούς τους δύο εμείς γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στη Βέροια.
«Δάσκαλε» να ΄ναι λαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.